Vilka sockersubstitut är egentligen bäst för kroppen?

woman walking on pathway during daytime

Alla vet att man bör undvika förädlat och bearbetat socker, men är sockersubstitut hälsosammare? Inte nödvändigtvis. I den här artikeln kommer vi gå in på allt du behöver veta om socker, nackdelarna och de bästa sötningsmedlen som finns att välja mellan.

Varför är vitt socker dåligt för kroppen?

Din kropp har svårt att bryta ner bearbetat socker. Detta leder ofta till en rad olika negativa effekter – risk för diabetes och hjärt-kärlsjukdomar, högt blodtryck, kronisk inflammation, övervikt och allmän trötthet.

Tröttheten som ofta kommer med förädlat socker är inget de flesta räknar med eftersom det inte är direkt farligt, men det påverkar ändå människors humör en hel del. Då blir man frustrerad. Det kan leda i sin tur till oönskade känslor och upplevelser oavsett vad du gör – från när du snurrar på online slots eller läser en bok till när du umgås med en partner eller vänner och familj.

Vanliga sötningsmedel

Ofta tänker man på kalorierna när man letar efter ett nyttigt sötningsmedel, men det finns många andra faktorer som spelar roll. Här är några vanliga sockersubstitut och hur hälsosamma de egentligen är.

honey jar with honey comb

Honung

Honung är ett bra substitut i moderation – honung är bra för kroppen, men har också högt kaloriinnehåll. En sked honung innehåller antioxidanter, främjar läkning och minskar inflammation.

Det rekommenderas inte att du konsumerar mer än tre teskedar per dag. Varje tesked honung är ungefär 21 kalorier, men kan naturligtvis variera beroende på typ av honung.

Stevia

Stevia är ett av de välkändaste sötningsmedel som används. Eftersom stevia är 200 till 300 gånger sötare än socker använder man bara mycket lite stevia i livsmedel. Om ditt mål är att minska kaloriintaget är stevia en av de bästa sockersubsituten.

Men är stevia bra för kroppen? Detta sötningsmedel kommer från steviaplantan, vilket är bättre än vissa artificiellt skapade alternativ. Stevia kan dessutom förbättra munhälsan och kanske till och med förebygga cancer.

Xylitol

Xylitol är ett vanligt sötningsmedel. Det innehåller ca 40 % färre kalorier jämfört med vanligt socker. På många sätt påminner det om socker men eftersom det inte innehåller fruktos har det inte någon betydande inverkan på blodsocker och insulin.

Xylitol är även bättre för munhälsan än vanligt socker. Detta sötningsmedel har dock sina nackdelar – när kemiska substanser som xylitol konsumeras kan kroppen inte bryta ned dem, så de passerar genom mag-tarmkanalen relativt oberörda istället för att brytas ned så att substanser kan tas upp i blodomloppet. Det kan alltså innebära en risk för matsmältningsproblem.

Agave

green plant macro photography

Har du hört om agavesirap förut? Agave har på senaste tiden blivit populärt som ett sockersubstitut, och detta växtbaserade sötningsmedel har både för- och nackdelar. Nyttigare än vanligt vitt socker – men innehåller mer kalorier. För många är agave ett bättre alternativ än socker, men det finns nyttigare alternativ – särskilt för de som behöver ha noggrann koll på sitt blodsocker.

Glukossirap

Glukossirap är ett av de värsta alternativen till socker. Dock billigare och sötare än vanligt socker – vilket förklarar varför så många tillverkare lägger till glukossirap till livsmedel ändå. Glukossirap kan leda till högt blodtryck, diabetes och övervikt.

Din hälsa spelar roll

Ta steg för att förbättra din hälsa så höjer du även din övergripande livskvalitet. När man är frisk och fylld av energi är det enklare att njuta, vare sig det är ett besök på svenska casino eller bergsklättring. Det är aldrig för sent att förbättra din hälsa, men att börja så snart som möjligt är såklart alltid bättre.

Ingen är perfekt. Man bör sträva efter att sträva efter något i stil med att äta hälsosamt 80 % av tiden – vilket är möjligt för vem som helst! Dessutom låter det dig njuta av dina favoritsnacks då och då utan skuldkänslor.

0 Shares:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like