Svårt att slappna av? Tips hur du får ut så mycket som möjligt av din lediga tid

När man väl får lite tid till avslappning är det viktigt att verkligen ta vara på den, så att man återhämtar sig och får energi till att ta sig an nya utmaningar. Men detta kan vara lättare sagt än gjort – ibland går det helt enkelt inte att varva ner.

I den här texten kommer vi ge lite olika tips på vad du kan göra för att känna dig lugn och avslappnad, samt föreslå roliga aktiviteter du kan ägna dig åt under din lediga tid.

Vi behöver vår vila

Människor är inte byggda för att vara produktivitetsmaskiner under dygnets alla timmar. För att tillgodose alla våra behov är det förstås viktigt att vi gör saker, men minst lika viktig är också vilan. Utöver att sova på natten så behöver vi även ha lugna stunder i vår vardag, och en god balans mellan sysselsättning och fritid.

Om denna balans rubbas och vi inte får tillfällen att vila så påverkar det hur vi presterar negativt på flera plan. Man blir mindre alert, kreativiteten sinar, och det blir svårare att koncentrera sig. Dessutom ökar långvarig stress risken för hjärt-kärlsjukdomar och andra allvarliga sjukdomstillstånd.

Att bara kunna slappna av och vara med sig själv kan vara svårt. Det är lätt att tankarna skenar iväg, eller att man blir lite rastlös och sätter igång med någonting istället. Man skulle faktiskt kunna säga att det är en färdighet att vila, som man behöver träna upp. Lite som att lära sig cykla, faktiskt.

Metoder för avslappning

Vi är ju alla olika, och därför har vi också olika saker som vi blir lugna av. Det en person ser som total zen och avslappning kan för andra vara något annat, och så vidare. Men det finns hur som helst några olika metoder för avslappning som under lång tid uppskattats av stora mängder människor världen över. Vi tänkte nu presentera några av dem.

  • Promenader: Få saker är så naturligt för människor som att vara ute i naturen och gå. Kanske har du ett naturreservat, en strand eller en skog i närheten av dig som du kan ge dig iväg till. Du väljer själv hur fort du vill gå och hur lång sträcka, allt efter vad som ger just dig harmoni och välmående.
  • Meditation: Det har gjorts arkeologiska fynd som indikerar att människor kan ha ägnat sig åt meditation redan 5 000 år f.Kr. Inom vissa kulturer är det en naturlig del av vardagen, medan det i Sverige får sägas vara mer av ett nischat fenomen. Men på senare tid har det blivit extremt populärt att meditera runtomkring västvärlden, och för den som är villig att göra ett ärligt försök kan det finnas många hälsofördelar att hämta.
  • Lyssna på lugn musik: Att lyssna på musik kan vara förknippat med att göra väldigt högintensiva saker som att träna eller vara på fest, men det kan också bjuda på avslappning i toppklass. Leta fram en spellista med lugn musik i din smak, luta dig tillbaka och bara njut!

Genom att testa olika former av avslappningsmetoder kan man hitta det som passar en själv allra bäst, och ha ett säkert kort att ta till när man behöver skaka av sig stress i framtiden.

Testa olika underhållningsformer

Även om det är viktigt att ta det lugnt så betyder det såklart inte att man måste spendera all sin lediga tid med att försöka göra så lite som möjligt. Det kan också vara kul att ha någon mindre aktivitet att syssla med, som ger en underhållning och stimulans. 

Några exempel på vad det skulle kunna vara är datorspel, videopoker eller varför inte online casino, som blivit väldigt populärt på senare tid. Det kan vara ett roligt sätt att hålla sig sysselsatt utan att behöva lämna hemmet.

Det kan också vara kul att ägna sig åt något kreativt. Kanske vill du testa att måla lite, virka eller klä om köksstolarna? Eller så är det dags att damma av den där gamla gitarren du köpte, och öva in en låt du alltid velat kunna spela. Det är bara fantasin som begränsar dig!

Sammanfattning

Vila är viktigt för att vara vid god hälsa och kunna vara fokuserad, kreativ och vaken när man väl behöver få saker gjort. Att ta det lugnt reducerar stress, och det finns flera olika metoder man kan använda för att lättare komma ner i varv.

Det är också viktigt att ha roligt på sin lediga tid, då även det bidrar till ens välmående i längden. Underhållning kommer i många olika former – spel och kreativa sysslor är några exempel.

 

0 Shares:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like