Odla dina grönsaker inomhus

selective focus photo of plant spouts

Att odla grönsaker inomhus är lättare än vad många tror. Har du bara ytor med plats för odlingarna och där det går att sätta upp en växtlampa, kan du njuta av färska grönsaker även på vintern. Det finns även särskilda inomhusdrivbänkar med inbyggd växtbelysning som är höj- och sänkbar. Ett smidigt alternativ om du inte har plats på en fönsterbräda eller andra ytor nära ett fönster. Annars går det lika bra med gamla plasttråg, burkar och krukor.

Sallat, gurka och tomat kan du odla inomhus

Det finns mängder av olika grönsaker som du med fördel kan odla inomhus. De kräver lite mer skötsel än om de växer utomhus, men med lite omtanke och pyssel kan du snart plocka egna tomter, salladsblad eller gurkor.

Kruktomat

Den bästa tomaten att odla inomhus är kruktomater. Vanliga tomater blir ofta höga och skrymmande. Exempelvis kruktomaten Vilma är ett bra alternativ som blir mer som en liten buske.

Gurka

En grönsak som ofta är en favorit bland barn är minigurkor. Den bästa sorten är gurkor som inte kräver pollinering och som alltså är självbefruktande. Välj gärna snabbväxande små gurkor. Gurkor mår bäst att bli planterade i större krukor. Du kan läsa mer om hur du kan odla gurkor inomhus via Impecta.

Minipaprika

Paprika är en annan favoritgrönsak som är lika god på smörgåsen som i maten. Välj en sort som har låga plantor och som ger mindre frukter. Odlar du dem inne på höst och vinter kan du sedan plantera dem utomhus. Även här bör du välja en sort med snabbväxande frukt.

Sallat

Att odla sallat inomhus ger användbara bladgrönsaker. Välj gärna att odla olika sorter eller odla ekbladssallat. Den finns i många färger och bladformer, vilket ger en härlig kombination i en grönsakssallad.

Ärtskott

Ytterligare en användbar grönsak i köket är ärtskott. De sätter inte bara piff på maten, utan är lika goda på smörgåsen som i en sallad. Stavmixar du dem med olja får du dessutom en god dressing.

Att tänka på

  • Växtbelysning är A och O för att få kraftiga plantor. Utan det blir de oftast rangliga och taniga.
  • Olika grönsaker behöver olika mycket ljus. Bland annat gurka och tomat kräver växtljus i cirka 14 timmar, medan exempelvis kål bara ska ha ljus i 8-10 timmar för att inte blomma.
  • Ge plantorna växtnäring, helst varje gång du vattnar.
  • Använd gärna lite större krukor så att rotsystemet verkligen får plats.
  • Vanlig kompostjord eller planteringsjord fungerar bra. Dock kan vissa kryddor kräva mer sandblandad jord.
  • Täck nysådda grönsaker med plastfilm som har lufthål, annars kan de lätt torka ut.
  • Håll koll på angrepp och sätt dessa krukor i “karantän”.
0 Shares:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like